Risotto z Prosecco i Grana Padano - najlepsze !

Ten kto mnie zna, ten wie, że kocham wszystkie włoskie potrawy. Bardzo często robię makarony z różnymi sosami, ale zrobienie risotto napawało mnie do tej pory strachem, jak się okazało całkowicie niepotrzebnie. Zawsze myślałam, że risotto to potrawa wymagająca naprawdę ogromnego zaangażowania i tylko osoby, które w kuchni radzą sobie fenomenalnie, mogą je robić. Ohh jak bardzo się myliłam. Poczytałam, pomieszałam i wyszło mi cudowne, kremowe, przepyszne.
No dobrze, nie będę Wam już dłużej pisać jakie jest dobre, podam Wam składniki, napiszę jak przygotować i po prostu je zróbcie, a później napiszcie jak Wam smakowało.

Potrzebujecie :
butelkę Prosecco ( do samego risotto będziecie potrzebowały 300 ml , ale resztę koniecznie zachowajcie , bo idealnie wypić lampkę do tego obiadu czy kolacji )
250 g ryżu do risotto 
700 ml bulionu warzywnego ( od Was zależy czy będzie on z kostki rosołowej kupnej czy domowej )
Masło ok 80-100 g
1 małą białą cebulę
Ser Grana Padano lub Parmezan starty  ( ja osobiście jestem wierną fanką GP )
Odrobinę Oliwy
Dosłownie łyżkę świeżej zielonej pietruszki
Świeżo zmielony pieprz

W szerokim garnku lub głębokiej, szerokiej patelni roztapiamy połowę masła i na nim szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę małą cebulę. Następnie wsypujemy ryż i wlewamy szklankę (200 ml) Prosecco , mieszamy i czekamy aż ryż wsiąknie alko. Następnie wlewamy chochelkę bulionu, mieszamy i znowu czekamy aż wsiąknie. Teraz wlewamy resztę (100ml) Prosecco i kolejną chochelkę bulionu, mieszamy i czekamy aż wsiąknie. I tutaj zaczynamy powtarzać czynność wlewania bulionu, chochelka ,mieszamy, czekamy aż wsiąknie, znowu chochelka itd itd. Zanim wlejemy ostatnią porcję bulionu, dodajemy resztę masła. Znowu mieszamy i dodajemy ostatnią chochelkę bulionu (w między czasie oczywiście sprawdzamy twardość ryżu żeby się nie rozgotował. Jeśli lubicie al dente to nie musicie wykorzystać bulion do ostatniej kropli, to od Was zależy kiedy zakończycie gotowanie) Kiedy ostatnia porcja bulionu wchłonie, dodajemy sporą garść sera , mieszamy, delikatnie podrzucamy risotto w garnku żeby się ułożyło i na minutę zamykamy pod przykrywką. Po tym czasie nakładamy na talerz, skrapiamy delikatnie oliwą, dodajemy świeżo zmielony pieprz, odrobinę pietruszki i znowu posypujemy serem ( ja miałam jeszcze taki w płatkach, ale Ty możesz dodać starty) Voila !

Mam nadzieję, że przepis jest czytelny i zrozumiały. Jeśli jednak masz jakieś wątpliwości, pisz, z miłą chęcią pomogę :)



Komentarze