Makaron ryżowy z krewetkami - pyszny i turbo szybki przepis.

Uwielbiam krewetki. Najbardziej z makaronem Tagliatelle i pomidorkami koktajlowymi. Wczoraj wieczorem bardzo miałam na to danie ochotę, ale nie miałam odpowiedniego makaronu, więc postanowiłam pokombinować, poczytać czy da się zrobić jakieś fajne danie z tego co mam w domu, czyli akurat makaronu ryżowego. I udało się. Wyszło naprawdę dobre i zrobione w 15 minut już z przygotowaniami danie!

Potrzebujecie :
° Paczka krewetek - wedle uznania, jedni wola maleńkie, inni tygrysie, a ja najbardziej te z Lidla za 3,99€, które często widzicie na moim profilu na instagramie
° makaron ryżowy 200g 
° 4 ząbki czosnku 
° kawałek startego imbiru 
° jedna papryczka chilii albo pół łyżeczki z proszku (ja dałam taką) 
° 3 łyżki masła 
° 1/5 szklanki sosu sojowego 
° garść pietruszki 

Krewetki wkładamy do miseczki, dodajemy starty imbir, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chilii. Mieszamy i odkładamy na chwilę. W między czasie wkładamy makaron do gotującej i osolonej wody na  5-6 minut, następnie wykładamy na durszlak i mocno przelewamy zimną wodą. 
Kiedy makaron będzie się gotować, na szerokiej i głębokiej patelni, roztapiamy masło, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki a po minucie dorzucamy zamarynowane krewetki. Smażymy z obu stron przez ok 6 minut łącznie, po tym czasie dodajemy odcedzony makaron ryżowy, zalewamy sosem sojowym, dodajemy pietruszkę, mieszamy przez chwilę na ogniu, po czym ściągamy i voila! 

Smacznego! 


Komentarze